Skip to main content
Alle nieuwsberichten

Sustainable Development Goals: inspiratie van onze toekomstmakers

September 26, 2023

In september zetten we samen met onze toekomstmakers ons extra in voor de Sustainable Development Goals (SDG's). In samenwerking met Delft4GlobalGoals laten we deze maand de SDG's extra schitteren. Het thema van dit jaar: "Act Together Now". Ontdek hoe onze toekomstmakers zich inzetten voor deze doelen.

Sustainable Development Goals: inspiratie van onze toekomstmakers

In september zetten we samen met onze toekomstmakers ons extra in voor de Sustainable Development Goals (SDG's). In samenwerking met Delft4GlobalGoals laten we deze maand de SDG's extra schitteren. Het thema van dit jaar: "Act Together Now". Ontdek hoe onze toekomstmakers zich inzetten voor deze doelen.

Paul Leistra (Scope)

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn.

Bij Scope draait het om starten vanuit je passie en talent. Als je in je leven veel tegenwind hebt gehad en daarmee de connectie met de arbeidsmarkt bent kwijtgeraakt is het lastig weer aansluiting te vinden. Bij Scope krijgen mensen de ruimte om met behoud van uitkering aan de slag te gaan met hun ondernemers idee. Hierbij worden ze ondersteunt door hun mede ondernemers en krijgen ze (bedrijfs)coaching. Het is mooi om te zien hoe dit mensen in hun kracht zet en wat de impact daarvan is op de gezondheid en het welzijn van niet alleen hunzelf, maar ook hun directe omgeving.

De visie van Scope reikt verder dan alleen persoonlijke groei. Scope gelooft dat de arbeidsmarkt enorm kan profiteren van de inzichten en ervaringen van deze groep mensen. Het gaat erom dat we de talenten en kwaliteiten van ieder individu waarderen, dat maakt de arbeidsmarkt mooier voor iedereen. Het ultieme doel? Dat initiatieven zoals Scope in elke gemeente te vinden zijn, zodat niemand achterblijft.

Kristel Kerstens en Jessy van Os (KO nieuwsgierige interactie)

SDG 4: Kwaliteitsonderwijs.

Iedereen verdient toegang tot onderwijs. Niet zomaar onderwijs, maar kwalitatief en passend onderwijs dat iedereen de kans biedt om zich volledig te ontwikkelen en bij te dragen aan onze samenleving. Daarom belicht KO met enthousiasme SDG 4. KO gelooft dat elk individu, ongeacht zijn of haar capaciteiten, het recht heeft op kennis en persoonlijke groei.

In samenwerking met het betrokken team van CED-Groep, Questgroep en Stichting Stras/ASVZ, is KO volop bezig met de ontwikkeling van 'Bijzondere Burger'. Deze innovatieve cursus is speciaal ontworpen voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, en leert hen hoe ze op een bewuste en gemotiveerde manier hun stem kunnen laten horen. Op school, in hun gemeenschap én tijdens verkiezingen. Vanaf 2024 gaan scholen aan de slag met Bijzondere Burger om deze jongeren uit te rusten met de kennis en vaardigheden om echt mee te doen in onze democratie.

Jord de Kat Angelino (Studio Angelineau)

SDG 11: Duurzame steden en gemeenschappen.

De essentie van een goede leefomgeving reikt verder dan alleen onze eigen woning. Een goede woonomgeving is de hartslag van een mentaal welvarende samenleving. Omdat we steeds dieper het belang van verbinding en gemeenschap begrijpen, zet Studio Angelineau zich in voor woonplaatsen waar saamhorigheid, veiligheid, natuur en cultuur centraal staan.

Stel je buurten voor waar buren oprecht verbonden zijn, straten die wandelaars en fietsers veilig verwelkomen en waar de drukte van auto's naar de achtergrond verdwijnt. Plekken waar spontaniteit en creativiteit vrijelijk stromen, omarmd door een omgeving rijk aan groen en biodiversiteit. In zulke omgevingen dragen we bij aan zowel individueel geluk als een evenwichtige toekomst.

Emma Hoogenboezem (Studio Angelineau)

SDG 5: Gendergelijkheid

Ondanks recente vooruitgang benadrukken schrijnende voorbeelden de afstand tot ware gendergelijkheid. Van academische kringen waar vrouwelijke perspectieven ondergewaardeerd worden tot de subtiele, doordringende sociale verwachtingen in het dagelijks leven. De complexiteit en nuances van deze strijd zijn onmiskenbaar.

Toch is er hoop. Innovatieve benaderingen zoals onderzoekend ontwerp tonen aan dat verandering mogelijk is. Door actief te werken aan het creëren van veilige ruimtes in het nachtleven, waarbij de stemmen van alle betrokkenen worden gehoord en gevalideerd, zetten we stappen richting een wereld waar iedereen zich erkend en gewaardeerd voelt. Onze gezamenlijke inzet en vastberadenheid zijn essentieel om een echt inclusieve samenleving te creëren.

Jan-Willem Manenschijn (Raccoon Serious Games)

SDG 3: Goede gezondheid en welzijn. SDG 4: Kwaliteitsonderwijs. SDG 10: Ongelijkheid verminderen. SDG 13: Klimaatactie.

Raccoon Serious Games gelooft dat games meer zijn dan amusement. Ze hebben de kracht om de wereld te veranderen. Door middel van serious games duikt Raccoon diep in kritieke thema's zoals duurzaamheid, hittestress en energiebewustzijn. Daarnaast stelt de samenwerking met onderwijsinstellingen ze in staat om nieuw en innovatief onderwijs te creëren. Ze geloven dat onderwijs meer doet dan alleen kennis delen. Het helpt ook om ongelijkheid te bestrijden.

Met spellen gericht op klimaat, laaggeletterdheid, inclusie en toegankelijkheid streeft Raccoon ernaar om voor iedereen een gelijk speelveld te creëren. Bovendien zijn ze trots op de samenwerkingen met organisaties die zich inzetten voor thema's zoals geestelijke gezondheid, stamceldonatie en diabetesbewustzijn. Want bij Raccoon spelen ze niet alleen voor plezier, maar ook voor een betere morgen.

Sustainable Development Goals: inspiratie van onze toekomstmakers

Mogelijk ook interessant voor jou

Circulaire Creativiteit

Circulaire Creativiteit

Naar nieuwsbericht

Ondernemen is een persoonlijke reis, maar je hoeft er niet alleen voor te staan. Regelmatig delen onze toekomstmakers daarom hun ondernemersverhalen om te inspireren en kennis te delen. Samen groei immers sneller dan alleen. Ditmaal het verhaal van Hester van der Scheer, oprichter van HESTAS.

Naar nieuwsbericht
Voorbij de Comfortzone

Voorbij de Comfortzone

Naar nieuwsbericht

Ondernemen is een persoonlijke reis, maar je hoeft er niet alleen voor te staan. Regelmatig delen onze toekomstmakers daarom hun ondernemersverhalen om te inspireren en kennis te delen. Samen groei immers sneller dan alleen. Ditmaal het verhaal van Martijn Verbeij, oprichter van Studio Convex.

Naar nieuwsbericht
New Future Lab opent buurtcafé in Delft

New Future Lab opent buurtcafé in Delft

Naar nieuwsbericht

Binnenkort openen we samen met Stichting Stunt en 015 Duurzaam een uniek buurtcafé in Delft. Een plek waar de mens centraal staat. Waar iedereen welkom is om elkaar te ontmoeten en samen te groeien. Dit bijzondere initiatief is ons antwoord op de groeiende behoefte aan meer onderlinge verbondenheid.

Naar nieuwsbericht

Aanjager van vooruitgang

Bij het New Future Lab geloven we dat de toekomst niet is vastgelegd, maar dat we die zelf kunnen creëren. Daarom ondersteunen we toekomstmakers die durven te dromen van een betere wereld en die bereid zijn om daaraan te werken. Samen bouwen we aan een inclusieve, sociale en rechtvaardige toekomst voor iedereen.