Skip to main content
Alle nieuwsberichten

Week van Lezen en Schrijven: inspiratie om te bouwen aan basisvaardigheden 

September 5, 2023

De Week van Lezen en Schrijven staat weer voor de deur. Binnen het collectief van New Future Lab is er veel aandacht voor inclusie en het bevorderen van basisvaardigheden in Nederland. Op onze site vertellen we graag meer over een aantal mooie projecten van onze toekomstmakers.

Week van Lezen en Schrijven: inspiratie om te bouwen aan basisvaardigheden 

De Week van Lezen en Schrijven staat weer voor de deur. Binnen het collectief van New Future Lab is er veel aandacht voor inclusie en het bevorderen van basisvaardigheden in Nederland. Op onze site vertellen we graag meer over een aantal mooie projecten van onze toekomstmakers.

1. Play For Good

Een initiatief van Raccoon Serious Games.

In een wereld waarin digitale toegankelijkheid vaak over het hoofd wordt gezien, biedt "Play for Good" een hands-on ervaring om teams te onderwijzen over de barrières die internetgebruikers, zoals kleurenblinden en mensen met dyslexie, dagelijks ervaren. Met steun van het SIDN fonds is dit kaartspel gratis te verkrijgen.

Dankzij de steun van het SIDN fonds is “Play for Good” kosteloos beschikbaar. Teams kunnen gratis de Print & Play-versie downloaden. De fysieke versie is inmiddels uitverkocht!

2. Weerbaar op het Web

Een initiatief van Raccoon Serious Games.

In dit educatieve spel leren spelers de kenmerken van veilige e-mails en websites te herkennen. "Weerbaar op het Web" heeft al een positieve impact gehad in meer dan 50 gemeenten, bibliotheken en buurthuizen in Nederland. Deelnemers rapporteren na het spelen een toegenomen zelfvertrouwen en een comfortabeler gevoel online.

Interesse om "Weerbaar op het Web" zelf te gebruiken? Bestel dan snel je eigen spel!

3. Laaggeletterdheid Escape Caravan én Koffer

Een initiatief van Raccoon Serious Games & Stichting Lezen en Schrijven.

Het ervaren van laaggeletterdheid door middel van een escape room-concept? Het kan met de "Great Holiday Escape" caravan of de mobiele 'escape koffer'. Beide projecten stellen deelnemers in staat om te ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn en het stigma dat hiermee gepaard gaat te begrijpen.

Ook bewustwording creëren met de laaggeletterdheid escape caravan? Je kan hem online boeken.

4. KlankKr8

Een initiatief van Game Tailors in opdracht van het RID.

Een game die kinderen helpt de Nederlandse taal te leren op een leuke en innovatieve manier. Het traint kinderen in de basis van de Nederlandse taal, waardoor de overgang naar vloeiend lezen wordt vergemakkelijkt. Het NRO, dat werkt aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs, heeft deze app geselecteerd als kansrijke effectieve interventie voor het terugdringen van cognitieve achterstanden in het onderwijs. Onderzoek van UvA toont daarnaast aan, dat KlankKr8 wetenschappelijk onderbouwd effectief is. Lees op de website van Game Tailors meer over het onderzoek naar KlankKr8.

Meer informatie over KlankKr8 lees je via de website.

5. Bouke Bouwt

Bouke Bouwt een Waanzinnige Wereld is ontwikkeld binnen het project ZINnig van het Lectoraat Logopedie van Hogeschool Utrecht in samenwerking met Game Tailors en subsidiegever RAAK.

Met deze game kunnen kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) spelenderwijs zinsstructuren leren. Het combineert onderwijs met plezier en is ontwikkeld in samenwerking met professionals uit de logopedie. Zo kun je als logopedist het niveau van de zinsconstructies per kind instellen, en dankzij slimme gamification blijven kinderen gemotiveerd om te spelen en oefenen.

Meer informatie over Bouke Bouwt lees je via de website.

6. Huis van Gedichten

Een initiatief van Game Tailors in opdracht van Huis van Gedichten.

Een unieke app die kinderen en jongeren uitdaagt om hun eigen gedichten te maken. Hoewel taalspelletjes vaak niet direct gelinkt worden aan het boosten van zelfvertrouwen en creativiteit, ziet het Huis van Gedichten het anders. Door kinderen te laten spelen met taal, ontwikkelen zij niet alleen hun fantasie, maar versterken ze ook hun zelfbewustzijn en uitdrukkingsvermogen. Dit initiatief laat zien hoe kunst, technologie en onderwijs kunnen samensmelten om kinderen te helpen hun taalvaardigheid en expressie te ontwikkelen.

Meer informatie over dit project lees je via de website.

7. DigiHandig

Een initiatief van New Future Lab.

Om bij te dragen aan het vergroten van digitale vaardigheden introduceert DigiHandig een nieuw lespakket, specifiek gericht op smartphone gebruik. De lancering vond plaats tijdens de Week van Lezen en Schrijven.

Het lespakket komt samen met de app van DigiHandig en is ontwikkeld door New Future Lab in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Game Tailors. DigiHandig biedt eenvoudige en veilige lessen over je smartphone. Je leert op eigen tempo en kiest zelf wat je wil leren.

De app van DigiHandig is gratis beschikbaar in de app stores of via de website.

Bouw mee aan een toekomst waarin iedereen meedoet

De Week van Lezen en Schrijven is niet alleen een kans om basisvaardigheden te vieren, maar ook om te benadrukken hoe essentieel het is om deze vaardigheden voor iedereen toegankelijk te maken. We hopen je te inspireren met onze projecten. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen mee kan doen.

Week van Lezen en Schrijven: inspiratie om te bouwen aan basisvaardigheden 

Mogelijk ook interessant voor jou

Vacature Junior Community Manager

Vacature Junior Community Manager

Naar nieuwsbericht

Kom werken bij New Future Lab! Dankjewel dat je deze vacature bekijkt. Wij streven naar een divers team, omdat we beseffen hoe fijn het is om veel perspectieven aan boord te hebben. We moedigen je daarom aan om contact op te nemen, ook als je niet aan alle criteria voldoet.

Naar nieuwsbericht
MRDH investeert in de toekomst van jong ondernemerschap

MRDH investeert in de toekomst van jong ondernemerschap

Naar nieuwsbericht

Kickstart Lab, gevestigd in het dynamische Kabeldistrict van Delft, heeft een belangrijke mijlpaal bereikt met het ontvangen van een subsidie ter waarde van 457.380 euro van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Deze financiële bijdrage stelt de organisatie in staat om de komende drie jaar haar missie - het ondersteunen van jonge ondernemers en studenten en daarmee de aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt te verbeteren - kracht bij te zetten.

Naar nieuwsbericht
Technische studenten brengen techniek naar het onderwijs

Technische studenten brengen techniek naar het onderwijs

Naar nieuwsbericht

“Het onderwijs staat voor grote uitdagingen, vooral op het gebied van techniek en BETA-vakken. Wij zagen dat als een kans om iets bij te dragen,” vertelt Mick (26), medeoprichter van NUVO. Samen met Bas (27) en twee andere studenten begon hij ruim drieënhalf jaar geleden NUVO met een missie: het inzetten van technische studenten om het onderwijs te vernieuwen en leerlingen te inspireren. Wat begon als een klein initiatief, is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie met impact, creatieve samenwerkingen, en een duidelijke visie: techniek toegankelijk maken voor iedereen in het onderwijs.

Naar nieuwsbericht

Aanjager van vooruitgang

Bij het New Future Lab geloven we dat de toekomst niet is vastgelegd, maar dat we die zelf kunnen creëren. Daarom ondersteunen we toekomstmakers die durven te dromen van een betere wereld en die bereid zijn om daaraan te werken. Samen bouwen we aan een inclusieve, sociale en rechtvaardige toekomst voor iedereen.