Circle Lab: make work of your sustainable idea or venture

Circle Lab is an entrepreneurship program that actively contributes to the circular economy in the Delft region. With a focus on strengthening circular entrepreneurship, the program offers participants the opportunity to develop sustainable ideas and initiatives into viable business models. From experienced entrepreneurs to enthusiastic start-ups, Circle Lab supports anyone with a passion for circularity.
Circle Lab is een ondernemerschapsprogramma dat actief bijdraagt aan de circulaire economie in de regio Delft. Met een focus op het versterken van circulair ondernemerschap, biedt het programma de kans aan deelnemers om duurzame ideeën en initiatieven uit te werken tot levensvatbare bedrijfsmodellen. Van ervaren ondernemers tot enthousiaste starters, Circle Lab ondersteunt iedereen met een passie voor circulariteit.
Dit initiatief vormt een inspiratiebron voor beleidsmakers die het circulaire denken willen stimuleren en duurzaam ondernemerschap binnen hun eigen regio willen bevorderen. Circle Lab is een programma van New Future Lab, opgezet in samenwerking met de Gemeente Delft en de Provincie Zuid-Holland. Daarnaast zijn ook de gemeenten Midden-Delfland, Rijswijk en Den Haag betrokken geweest bij aan dit programma.

The challenge
De Gemeente Delft wil versneld toewerken naar een circulaire economie en ziet hierin een cruciale rol voor collectief ondernemerschap. De transitie vereist meer dan individuele inspanningen; er is een ondernemende mindset nodig die binnen een ecosysteem van organisaties samenwerkt aan gedeelde oplossingen. De gemeente heeft de wens om een programma op te zetten dat inwoners en bedrijven in staat stelt om actief bij te dragen aan deze missie. Hoe kunnen we mensen en organisaties inspireren en ondersteunen om hun circulaire ideeën in de praktijk te brengen, terwijl we tegelijkertijd een duurzaam netwerk creëren dat innovatie en samenwerking stimuleert?
Our solution
Circle Lab biedt een programma bestaande uit meerdere onderdelen, waarbij ondernemers door middel van coaching, samenwerking en praktijkvoorbeelden hun circulaire initiatieven uitwerken:
* Vijf samenwerksessies: Tijdens het programma duiken de deelnemers tijdens vijf sessies in specifieke thema's, zoals circulaire verdienmodellen, sales en marketing, of praktische zaken zoals financiering en KVK-regelgeving. Deze sessies worden vaak gecombineerd met excursies naar lokale of regionale voorbeelden van succesvolle circulaire initiatieven.
* Community en Makers Lab: Gedurende het programma werken de ondernemers actief aan hun ideeën, met de ondersteuning van de community van New Future Lab. Deelnemers krijgen ook toegang tot het Makers Lab, een loods van New Future Lab, waar ze materialen kunnen opslaan of bewerken om hun projecten verder te ontwikkelen.
* Circular Showdown: Het programma sluit af met een feestelijk evenement, de Circular Showdown, waar de deelnemers hun innovaties aan een breder publiek presenteren. Dit biedt hen de kans om hun ideeën te tonen, feedback te ontvangen en verdere ondersteuning te vinden.

The result
Circle Lab heeft met succes deelnemers begeleid bij het ontwikkelen en testen van hun circulaire ideeën. Tijdens de eerste editie in 2024 hebben zij laten zien hoe creatieve oplossingen en ondernemerschap hand in hand kunnen gaan met duurzaamheid:
- Hester van HESTAS creëert tassen door waarde te zien in restmaterialen.
- Joram, Fleur en Mees van Studio Haering richten zich op het verduurzamen van de festivalbranche.
- Emiel van de Wormenboerderij moedigt mensen aan om te gaan composteren, een duurzame oplossing voor afvalverwerking.
- Monique inspireerde anderen door te laten zien hoeveel energie het geeft om vooral te gaan DOEN in plaats van af te wachten.
- Marijn wil vraag en aanbod van reststromen nog beter aan elkaar koppelen, zodat materialen optimaal worden hergebruikt.
- Marjan van Repair Café werkt aan een innovatief idee voor een apparatenasiel, waar afgedankte apparaten een nieuw leven krijgen.
- Elise van Boozed | B Corp is een koploper in duurzaamheid bij fysieke evenementen.
- Nawfal van Project Remod creëert een duurzaam en bewust kledingmerk voor en door jongeren.
- Hans van Speelgoedbank Delft heeft een winkel zonder kassa opgezet, zodat ieder kind toegang heeft tot goed speelgoed.
- Merel van Sudder zoekt naar voedselpioniers om samen te werken aan duurzame voedseloplossingen.
- Rob van Borstelbeer bewees dat er vraag is naar het repareren van elektrische tandenborstels.
- Janet van Studio Tiny Pieces vraagt met haar circulaire kunst op een unieke manier aandacht voor milieuproblemen zoals de plasticsoep.
- Jeffrey en Michael dagen de bouwwereld uit met hun circulaire bouwproject.
- Sarina van Knowledgexy biedt jongeren nieuwe kansen en geeft meubels een tweede leven.
- Pieter, heeft zich beziggehouden met het repareren van espressomachines.
Deze ondernemers vormen samen een levendig voorbeeld van hoe circulair denken in de praktijk kan worden gebracht. Ze laten zien dat duurzaamheid en ondernemerschap elkaar versterken, en dat er in de regio Delft volop kansen liggen voor innovatie. De diversiteit aan ideeën en initiatieven onderstreept de kracht van samenwerking binnen Circle Lab, waar ondernemers elkaar inspireren en ondersteunen om hun visie werkelijkheid te maken.

Realized in collaboration with
Possibly also of interest to you

Circle Lab: make work of your sustainable idea or venture

Professionalizing the SME

Closing the digital divide
Driver of progress
At the New Future Lab, we believe that the future is not fixed, but that we can create it ourselves. Therefore, we support future-makers who dare to dream of a better world and are willing to work towards it. Together we build an inclusive, social and just future for all.